Als zzp’er in zorg en welzijn weer terug in loondienst: Yes- or No-way?
Uitgelicht: wat verandert er in 2024 voor zzp’ers in de zorg?
Op vrijdag 6 oktober 2023 presenteerde minister Van Gennip van Sociale Zaken een nieuw wetsvoorstel: de ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’. De nieuwe regelgeving is bedoeld voor de bestrijding van zogenoemde ‘schijnzelfstandigheid’*. En sindsdien staan de kranten en nieuwssites er vol mee.
- Nieuwe wet jaagt 90 procent zzp’ers uit zorgsector
- Schijn-zzp’ers in de zorg worden in 2025 dan toch aangepakt
- Zorgbranche fel tegen ministerie over wet beperking zzp’ers
Dat het wetsvoorstel veel losmaakt, merken we ook bij Yesway. We krijgen veel vragen vanuit onze zorgprofessionals. En we zien ook steeds vaker dat zpp’ers ons benaderen om de mogelijkheden te bespreken om weer terug in loondienst te gaan.
Om een stukje onzekerheid bij jou weg te nemen, leggen we in dit artikel uit wat de nieuwe wetgeving precies inhoudt. Wat er voor jou als zzp’er in de zorg gaat veranderen én wat de mogelijkheden zijn om weer terug in loondienst te treden. Met daarbij de zekerheid van een vaste baan, maar wel met behoud van de dynamiek van losse projecten. En dus de mogelijkheid om op diverse plekken, met verschillende collega’s én doelgroepen te werken.
* Schijnzelfstandigheid is een label dat je krijgt wanneer je een zzp’er lijkt te zijn, maar dat volgens de Belastingdienst eigenlijk niet bent.
Nieuwe wetgeving rondom zzp’ers: wat verandert er voor jou?
Het aantal zzp’ers in Nederland is uit z’n voegen gebarsten. Ongeveer 1 op de 10 mensen die nu werkt, is namelijk zzp’er. En waar er voor professionals in loondienst allerlei rechten en plichten zijn vastgelegd in cao’s, zijn er voor zzp’ers nog veel grijze gebieden. Wat heeft geleid tot zorgen over schijnzelfstandigheid. Vooral sectoren als onderwijs en zorg liggen onder een vergrootglas. Want daar zie je nu het vaakst verkapt werkgeverschap tegen een zzp-tarief.
Om de zogenoemde ‘schijnzelfstandigheid’ tegen te gaan -en dus een duidelijker onderscheid te maken van wanneer iemand als zzp’er is aan te merken en wanneer er sprake is van loondienst- is het kabinet bezig met een nieuw wetsvoorstel: de ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’. Op de korte termijn wordt er alleen in de politiek over wijzigingen gesproken. Maar het lijkt erop dat de invoering van deze wet in 2025 plaatsvindt. Maar er zullen al eerder andere veranderingen plaatsvinden.
De nieuwe wetgeving: stap 1 – het Fiscaal kader ZZP zorg
Vanaf 1 juli 2024 gaat naar alle waarschijnlijkheid het Fiscaal kader ZZP zorg in. Daarin staan de spelregels waaraan zzp’ers en opdrachtgevers in de zorgsector zich moeten houden. Zodat het duidelijk wordt wanneer je schijnzelfstandige bent en wanneer niet. En wat de rechten en plichten zijn bij de inhuur van zzp’ers in de zorg.
De spelregels voor zzp’ers in de zorg per 1 juli 2024:
- Een opdracht moet een begin- en einddatum hebben;
- De taken en verantwoordelijkheden moeten duidelijk zijn, en afwijken van het team in loondienst;
- Je mag maximaal zeven maanden binnen dezelfde opdracht werken;
- Een zzp’er mag niet meer dan 70% van diens inkomen bij dezelfde opdrachtgever verdienen. Bij een fulltime werkweek betekent dit dat je maximaal 28 uur per week bij dezelfde opdrachtgever arbeid mag verrichten;
- De tarieven voor zzp’ers gaan meer verband houden met de lonen die in de cao opgenomen zijn;
- En er komen ook allerlei kwaliteitseisen bij, waardoor je bijvoorbeeld aangesloten moet zijn bij een klachtencommissie.
Disclaimer: Het is belangrijk om te melden dat de definitieve vorm en inhoud van de nieuwe regelgeving nog niet zeker is. Veel van de informatie in dit artikel publiceren wij dan ook onder voorbehoud. Twijfel je op dit moment over jouw zzp-schap in de zorg? En wil je eens met een ervaren partij sparren over jouw toekomstmogelijkheden? Stuur ons een appje en we plannen samen een kennismakingsgesprek in.
Wat is schijnzelfstandigheid precies, en hoe voorkom je het?
Schijnzelfstandigheid is een begrip dat verwijst naar de situatie waarin een zzp’er eigenlijk als werknemer werkt, terwijl hij of zij officieel als zelfstandige wordt beschouwd. Dit kan gebeuren als je als zzp’er te afhankelijk bent van één opdrachtgever, weinig ondernemersrisico loopt, of als je een langdurige arbeidsrelatie hebt die veel lijkt op een normaal dienstverband. Waarom dit een probleem is? Het leidt tot oneerlijke concurrentie tussen zzp’ers en werknemers in loondienst. En dat heeft weer gevolgen voor zaken als sociale zekerheid en arbeidsrechten.
Weet jij niet zeker of het label ‘schijnzelfstandige’ op jou van toepassing is? Ga dan bij jezelf te raden wat je uit het zzp-schap wilt halen. Hecht je veel waarde aan eigen baas zijn en een eigen onderneming hebben? Zorg dan dat je voldoet aan de (nieuwe) regels. Want dan kun je gewoon zzp’er in de zorg blijven. Ben je zzp’er geworden vanwege de (hogere mate van) flexibiliteit en een hoger salaris? Denk er dan eens over na om bij Yesway in een andere contractvorm aan de slag te gaan.
Wil je meer informatie hierover of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder.
De zekerheid van een vaste baan met de dynamiek van losse projecten
Vast en toch flexibel werken in de zorg. Dat kan via Yesway
Wil je alle onzekerheid als zzp’er voorzijn? Maak dan de stap naar detachering via Yesway. Zo behoud je de dynamiek van losse projecten, maar krijg je wel de zekerheid van een vaste baan. Als gedetacheerd zorgprofessional bij Yesway krijg je namelijk de kans om je carrière uit te breiden en ervaring op te doen binnen diverse zorginstellingen. Jij gaat binnen jouw contract voor onbepaalde tijd namelijk projecten uitvoeren van gemiddeld 3 tot 6 maanden per project. Voor minimaal 24 uur per week. Uiteraard tegen uitstekende voorwaarden, zoals een bovengemiddeld salaris en een auto van de zaak -die je ook privé mag gebruiken-.
Wat je kan verwachten wanneer jij je inschrijft bij Yesway of solliciteert op een van onze vacatures? Kelly en Deniece vertellen je in deze blog alles over onze werkwijze.
Zeg jij ook yes tegen Yesway?
Overweeg jij door het nieuwe wetsvoorstel te stoppen als zzp’er in de zorg? Kom bij Yesway detacheren en profiteer direct van onze vijf zekerheden:
- Behoud van vrijheid en flexibiliteit
- Ervaring opdoen in verschillende omgevingen
- Een leaseauto met tankpas die je ook prive mag gebruiken
- Een vast dienstverband, dus zekerheid van inkomen
- Verzekerd van een goede leef-werk-balans
Meer weten? Bekijk dan snel onze vacatures op basis van detachering. En onze specialisten gaan samen met jou op zoek naar de baan in zorg en welzijn die perfect bij jou past.
Zeg yes tegen